סינון

לא הוגדר סינון - חיפוש בכל המאגר
הסינון השתנה.
לסינון התוצאות לחצו כאן.

חיפוש החיבורים בתהליך שדרוג .
תוכלו להשתמש בינתיים בגרסה הקודמת בכתובת הזאת

ניקוי
  • בחירה מתוך רשימת המחברים הקיימים. נא המתינו להצגת השמות המתאימים לטקסט שהקלדתם.
    עזרה
חיפוש חיבור בקורפוס החיבורים שבמאגרים. להצגת רשימת חיבורים על פי חתך תקופה וסוגה, הגדירו סינון (מימין) והשאירו את תיבות החיפוש ריקות.
סגירה/פתיחה
  • ארבעה טורים, אורח חיים

    • קישור
    • פרטים
    • רכישה

      בקשה לרכישת טקסט מן המילון ההיסטורי

      • אפשר לרכוש חיבור שלם בלבד (ולא חלקי חיבור), והוא יישלח בדואר אלקטרוני כקובץ PDF. המחיר נקבע לפי מספר המילים בחיבור.
      • סגירה
  • מחבר: יעקב בן אשר  |  שנה: סביב שנת 1340
  • חיפוש
  • לעמוד הקודם לעמוד הקודם לעמוד הבא
הלכות חול המועד, סימן תקמג | המסירה: Paris, Bibliotheque Nationale, 425
ואפי' נבנה הבית באיסור ע'י גוים. נכון להחמיר שלא יכנסו בה. #וה'מ# בית שהוא במחובר. אבל בתלוש. שנתן לו מלאכה קודם המועד בקיבולת לעשותה {בידו}: <בביתו. מותר01>.
מותר ליתן לגוי מלאכה בקיבולת או בשכיר יום שיעשנה אחר המועד. ובלבד שלא ישקול וימדוד וימנה כדרך שעושה בחול.
הלכות חול המועד, סימן תקמד | המסירה: Paris, Bibliotheque Nationale, 425
צרכי רבים מותרי' לעשותן בחול המועד. כגון לתקן הדרכים ולהסיר מהן המכשולות. ולציין ה(כ)[ק]ברות שיזהרו בהן הכהני'. ולתקן המקואות. בורות ומעינות של רבים שנפל בהן עפר ואבני' ונתקלקלו מותר לתקנן אפי' אין הרבים צריכי' להם עתה. כיון שאינו מעשה אומן. אבל לחפור להם בורות מחדש. שהוא מעשה אומן. אם הרבים צריכי' להן עתה. מותר אפי' כוונו מלאכתן במועד. ואפי' בפרהסיא ובטירחא יתירתא. ואם אין צריכי' להן עתה. לא יעשו.
אבל בורות (ו)שיחין ומערות של יחיד אסור לחפור אות{ו}<ם01> מחדש אפי' אם צריך להם עתה. ואם [היו] {עושין}: <עשויין01> כבר ונתקלקלו. אם צריך להן עתה. מותר לתקנן. ואם אין צריך להן עתה. אסור לתקנן. אבל מותר להמשיך מים לתוכן אפי' אין צריך להן עתה.
הלכות חול המועד, סימן תקמה | המסירה: Paris, Bibliotheque Nationale, 425
אסור לכתוב בחול המועד. ואפי' להגיה אות אחת בספר אסור. ואסור לכתו' תפלין ומזוזות לאחרי' בשכר. אבל לעצמו או לאחרי' בחנם או אפי' בשכר כדי שיהיה לו הוצאתו בריוח לשמחת י'ט מותר אפי' יש לו מה יאכל. שאם אין לו מה יאכל. כל מלאכה #נמי שריא. ודוק'# תפלין ומזוזות משום מצוה. שאף בחול המועד צריך להניח תפלין ולברך עליהן. וכן היה נוהג אאז'ל. אבל שאר ספרים אסור. בין בחנם בין בשכר. אם יש לו מה יאכל.
מותר לטוות תכלת לציציותיו בין ביד בין בפלך. אבל לאחרי' אסור. מותר לכתוב חשבונותיו ולחשב יציאותיו. ולכתוב גיטי נשים וקדושין ושוברין. דייאתיקי מתנות ופרוזבולין. ואגרות שום ששמו ב'ד נכסי לוה למלוה. ואגרו{ן}<ת01> מזון חליצה ומיאונין. ושטרי בירורין שכותבין. פלו' בירר פלו' לדיין ופלו' לפלו'. וגזירות ב'ד. פי'. פסקי דינין.
''ואגרות רשות''. פי'. שאלת שלום שאדם שולח לחבירו. ויש אוסרין. ומפרשי' ''אגרות רשות''. שטרי ממשלה. וכן כת' בה'ג. ''אגרות רשות'' #<משנה. מועד-קטן ג,ג>#. #מפרשי רבנן פסקי דרשואתא#. אבל דיסקי #לא#. ואאז'ל כתב כסבר' ראשונה.
אין כותבי' שטרי חוב שיכול להמתין מלכותבן עד אחר המועד. ואם אינו מאמינו והלוה צריך המעות למועד או שאין לסופר מה יאכל. מותר.
*
יש מתירין לכתו' ע'י שינוי. כגון בעגול או בעקום. ורבי'-יב'א היה אוסר #כיון# דאפי' אות אחת אסור להגיה. כ'ש זה שהוא כתב גמור. #אדרבה#. כשרוצין ליפות ה(פת)[כ?ת?ב]. כגון למסורת. עושין כן. ואפי' מי שכותב האותיות בהיפוך. שמצד השני נראין ובאותו צד שכותב אינן נראין. היה אוסר. ולא היה מתיר אלא אותיות חתוכות. והיוד שכו-לה גופן אחד יעשה נקודה אחת. ויש שעושי' אותה עיגול קטן. א'א הרא'ש ז'ל כת' תשובת שאלה בחול המועד והתיר לי להעתיקה. #דחשיב# דבר האבד.
דנין בחול המועד בין דיני ממונות בין דיני נפשות. ומשמתין ומכין מי שלא קבל עליו הדין.
הלכות חול המועד, סימן תקמו | המסירה: Paris, Bibliotheque Nationale, 425
אין נושאין נשים במועד. לא בתולות ולא אלמנות. ולא מיבמין. ומותר ליארס ובלבד שלא יעשה סעודת אירוסין. ומותר להחזיר גרושתו מן הנישואין ולא מן האירוסין. ובערב המועד הכל מותר. עושה אשה תכשיטיה בחול המועד. כגון כוחלת ופוקסת ומעברת סרק על פניה. ומעברת סכין על פדחתה ועל פניה שלמטה.
הלכות חול המועד, סימן תקמז | המסירה: Paris, Bibliotheque Nationale, 425
חול המועד אסור בהספד ותענית. הילכך אין מניחי' המטה ברחוב העיר. שלא להרבות בהספד. והנשים מענות. פי'. שכולן עונות כאחת. אבל לא מקוננות. שתהא אחת מדברת וכולן עונות אחריה. ולא מטפחות. להכות כף אל כף. נקבר המת. אף לא מענות.
ואף כל ל' יום לפני המועד אסור להספיד על מת שמת לו מלפני ל' יום קודם המועד. ואפי' אם יש לו הספד בלא זה. כגון שמת לו מת עתה שאותו מותר לסופדו. אפי' מת ערב הרגל. אסור להספיד עמו על המת שמת לפני ל' יום קודם המועד. #ודוק'# להספיד בשכר אסור על מת שמת (קוד) ל' יום קודם (הפסח): [המועד]. אבל בחנם מותר לרב. אבל לשמואל #אפי'# בחנם #נמי# אסור. והרמב'ן פסק כרב. והראב'ד פסק כשמואל. ולזה הסכים אאז'ל.
אין קורעין בחול המועד ולא חולצין כתף ולא מברין אלא קרוביו של מת. אבל הקרובי' קורעי' אפי' ביום שמועה אם שמעו תוך ל' יום. ומברין האבל. #ומי'# אין מברין אלא על מטות זקופ[ו]ת. שאין אבלות נוהגת בחול המועד שיצטרך לכפות המטות להברותו עליהן. ובספ' המצות הקטן כת' שאין קורעין ואין מברין בחול המועד. ואאז'ל כת' כסבר' ראשונה.
חכם ששואלין אותו דבר הלכה בכל מקום ואומרה. הכל קורעין עליו. בין בפניו בין שלא בפניו. +<וחולצין עליו01> ומברין עליו אפי' בחול המועד. ואפי' ביום שמועה שאינו יום קבורה. ואפי' לא קרע ביום שמועה יקרע כל זמן שעוסקי' בהספד. אפי' אם עסוקי' בו יותר מז' ימים. כגון בשאר ימות השנה.
אבל בחול ?ה?מועד אין מספידין אלא בפניו. ויום שמועה כבפניו #דמי#. ועל רבו שלמדו חכמה או שהאיר עיניו במשנה אחת. כגון חברי' שלומדי' זה עם זה. קורעין בחול המועד אפי' בשעת שמועה. ואין מתאחין לעולם. ועל אדם כשר #דלא סנו שומעניה# ואינו חשוד על שום עבירה ולא על ביטול מצוה. אלא שאינו חכם בתורה. קורעין בחול המועד אם ידע בין מיתה לקבורה. אבל אם לא ידע בין מיתה לקבורה. #לא#.
ועל כל אדם אם עומד בשעת יציאת נשמה. חייב לקרוע אפי' בחול המועד ואפי' אם הוא חשוד לעבירות. רק שלא יהא משומד לע'ז או משומד להכעיס לעבור על (?ק?)[א]חת מכל המצות.
עושי' כל צרכי המת בחול המועד. גוזזין לו שערו ומכבסי' לו כסותו. ומנסרין לו ארזי' ובלבד שלא יקוץ אותן מן המחובר. #ומי' דוק' בצנעא#. שיעשה הארון עם המת בחצר. שיהא ניכר שהוא לצרכו. ואם המת אדם מפורסם שיש לו שם. מותר אפי' אם יעשנו בשוק. ובמקום שמעטי' יהודי' דרי' במקום א' והכל יודעי' כשיש מת בעיר. הכל #חשיבי# כמפורסם.
אין חופרין {כובין}: <כוכין01> וקברות בחול המועד. ופי' הראב'ד. אפי' לקבור בהן במועד. אבל מחנכין אותן. שאם היה ארוך. מקצרו או מאריכו או מרחיבו. ופרש'י. ''אין חופרין {כובין}: <כוכין01>''. לקבור בהן אחר המועד. {ומחנכי' אותן אפי' לקבור בהן אחר המועד}. אבל לקבור בהן במועד. חופרין אותן אפי' בחול המועד. +<ולזה הסכים א'א +הרא<'>ש ז'ל01>.
הלכות חול המועד, סימן תקמח | המסירה: Paris, Bibliotheque Nationale, 425
כת' בה'ג. מי שמת לו מת באחד מימי הרגל או בחולו של מועד חוץ מביום האחרון אינו נוהג אבלות (א..) ברגל עד שיצא כל הרגל. #ומי'# יום האחרון עולה לו אע'פ שאין אבלות נוהג בו. ומשלים עליו ז' ימים. ואם מת ביום האחרון. נוהג בו אבלות. וכן כת' רב אלפס.

תולדות האקדמיה ללשון עברית

  • כללי
  • מסירות
  • מסירות נוספות
  • מהדורות
  • מהדורות נוספות
  • מחקרים
  • שנה:
    תשמ"א
    תשמ"א
    מחבר: חיים הזז
    מחבר: חיים הזז
    מחבר: חיים הזז
    מחבר: חיים הזז
    מחבר: חיים הזז
    סוגה: ספרות
    סוגה משנית: ספרות
    שם חיבור ראשי: ספרות
    שם חיבור ומחבר המופיעים במקור: ספרות
    תאריך המופיע במקור: ספרות
    מקום: ספרות
    מקום: ספרות
    מקום: ספרות
    מקום: ספרות
    מקום: ספרות
    מספר מילים בחיבור: 800
    * מסורת  ספרות
    * נכתב  ספרות
    ספרות
    הערות: ספרות
סגירה

השימוש במאגרים

זכויות היוצרים לאתר ולתכניו על כל מרכיביהם שמורות לאקדמיה ללשון העברית

השימוש במאגרי האקדמיה מותר לצורכי עיון, לימוד ומחקר. אין לעשות שימוש מסחרי במאגרי האקדמיה אלא ברשות בכתב.

חובה לציין בכל פרסום שנעשה בו שימוש במאגרי האקדמיה, שהחומר מובא מתוך מפעל המילון ההיסטורי של האקדמיה ללשון העברית.

אפשר לרכוש טקסטים שלמים מן המאגר לצרכי מחקר, עיון או לימוד. את הבקשה יש להפנות לנציגנו בכתובת maagarim@hebrew-academy.org.il.

Use of the Ma'agarim Database

All rights to the site, including software and database content, are reserved to the Academy of the Hebrew Language.

The Academy database is primarily intended for study and for research. No commercial use may be made of the database without prior written permission.

In citing material from the Academy databases, publications must credit the Historical Dictionary Project of the Academy of the Hebrew Language.

Entire texts may be purchased from the database for research or other non-commercial purposes. Requests should be addressed to our customer service representative at: maagarim@hebrew-academy.org.il.

דבר [פיעל], בינוני

סטטיסטיקה לפי סוגה

להצגת סטטיסטיקה לפי תקופה
היקרויות במאגר
שכיחות המילה ביחס לכלל המילים בתקופה

סוג חיפוש
מילותח יפוש:

סינון:
מחברים
שנים

סוג חיפוש
מילותח יפוש:

הערות